Του Γιώργου Πιπεράκη κτηνιάτρου
Η πιο συνηθισμένη ασθένεια που εμφανίζεται στα κουτάβια είναι η γαστρεντερίτιδα. Η ένταση των συμπτωμάτων καθώς και τα αίτια ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν γαστρεντερίτιδες ιογενούς αιτιολογίας που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο του ζώου μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Ακόμα υπάρχουν και άλλες που μπορεί να διαρκούν για μέρες χωρίς να διαταράσσουν την γενική κατάσταση του ζώου.
Σ’αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε με συντομία στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν αυτές τις ασθένειες ή να μειώσουμε έστω τις συνέπειές τους.
1. Πρέπει το κάθε κουτάβι που έρχεται στα χέρια μας να προέρχεται από πλήρως εμβολιασμένη μητέρα. Έτσι υπάρχει μια κάλυψη από τα μητρικά αντισώματα για περίπου 40 ημέρες από την γέννησή του.
2. Να ξεκινά η αποπαρασίτωση του ζώου από την ηλικία των 30-35 ημερών. Έτσι αποφεύγουμε διάρροιες που οφείλονται σε ενδοπαράσιτα και συνήθως επιπλέκονται από μικρόβια και ιούς που δημιουργούν μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση.
3. Να εμβολιάζονται τα κουτάβια νωρίς ώστε μετά την ολοκλήρωση του εμβολιακού προγράμματος να είναι ασφαλή από τα συγκεκριμένα νοσήματα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα κουτάβια έχουν πλήρη εμβολιακή κάλυψη μόνο μετά το τέλος του σωστού εμβολιακού προγράμματος κι όχι κατά την διάρκεια του. Πρέπει να το αναφέρουμε γιατί υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι έκανε το κουτάβι ένα εμβόλιο και είναι ασφαλές ως το επόμενο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.
4. Πολλοί πιστεύουν ότι αν απομονώσουν το κουτάβι στο σπίτι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του από ιώσεις. Δυστυχώς όμως οι ιοί και τα μικρόβια δεν γνωρίζουν στεγανά. Ο κίνδυνος δυστυχώς υπάρχει και το να κρατάμε το ζώο φυλακισμένο δεν ωφελεί. Αντιθέτως αν το πηγαίνουμε βόλτα θα πρέπει να αποφεύγουμε επαφές του με εμεσματα ή κόπρανα άλλων σκύλων που πιθανώς να είναι πηγές μόλυνσης.
5. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα σκυλιά πρέπει να τρώνε κόκκαλα και άψητο κρέας. Δυστυχώς είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Τα αιχμηρά τμήματα των οστών που δημιουργούνται με την μάσηση και καταπίνονται έπειτα είναι κίνδυνος θάνατος για το πεπτικό επειδή μπορούν εύκολα να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ακόμα και διατρήσεις με κατάληξη ακόμα και τον θάνατο.
Το άψητο κρέας λόγω μη ασφαλούς διαχείρισης γίνεται φορέας μικροοργανισμών που προκαλούν τροφολοιμώξεις. Κάτι τέτοιο αποφεύγεται με το ψήσιμο.
Φυσικά εννοείται ότι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με το τι μπορεί να βάλει στο στόμα του ένα κουτάβι γιατί τα ξένα σώματα προκαλούν συχνά διάρροιες.
Εν κατακλείδι αν τηρήσουμε αυτές τις απλές αρχές μειώνουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες προβλήματος. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να ρωτάμε και να μαθαίνουμε περισσότερα. Γι’αυτό το να απευθυνόμαστε σε όποιους έχουν αποδεδειγμένα την γνώση και την δυνατότητα να μας καθοδηγήσουν είναι επιβεβλημένο. Έτσι οι συμβουλές από τους κτηνιάτρους είναι η μόνη ουσιαστική βοήθεια που ένας ιδιοκτήτης μπορεί να βρει.
πηγή εφημερίδα Πατρίς....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου